Hielprik onderzoekt 2 nieuwe aandoeningen

Hielprik

De wel bekende hielprik, wie kent hem niet? In de eerste week na de geboorte van je kleine wordt deze hielprik afgenomen. Alhoewel deze prik niet verplicht, ken ik trouwens geen mensen die niet voor deze prik gekozen hebben. 

Hielprik

Bij de hielprik worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Ze stempelen deze als het ware op een speciaal ‘hielprikkaartje’ waar ong 4 druppels bloed op komen. In een laboratorium onderzoeken ze het bloed op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid van je baby te voorkomen of te beperken. Op het speciale ‘hielprikkaartje’ worden de gegevens van je baby geregistreerd. Als ouders heb je zelf de keuze of je de informatie over het dragerschap wilt ontvangen en of je toestemming geeft om het bloed beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Naast de hielprik heeft je baby ook nog een gehoortest in de eerste week na de geboorte.

Hielprik
Hielprikkaartje

2 nieuwe aandoeningen

Vanaf volgens jaar spoort de hielprik 2 nieuwe erfelijke aandoeningen op, alfa-thalassenmie en bèta-thalassemie. Thalassemie is een erfelijke aandoening waarbij de erfelijke hemoglobine ( rode bloedkleurstof ) niet goed worden aangemaakt. Het lichaam herkent de verkeerde rode bloedcellen niet en vernietig ze. Daardoor treedt er een chronische bloedarmoede op. In totaal willen ze 14 nieuwe aandoeningen opspeuren met de hielprik, de overige 12 volgen later nog. Benieuwd welke erfelijke ziekten ze nog meer opspeuren? Klik hier voor de volledige lijst.

 

Bron: nu.nl | RIVM.nl 

 

Oprichtster & owner of:
* www.kiddiesnews.com
* www.bij-tanties.nl
* mama of 3 kids

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *